Plugins

En plugin er et lite program man starter inne i fra sitt musikkprogram (f.eks Cubase, Logic, ProTools, ReasonStudio, FL Studio), og som gir musikkprogrammet tilleggsfunksjonalitet.

Man kan legge til softwaresynther, effekter, trommemaskiner og samplere. De fleste innspillingsprogrammer leveres med et utvalg plugins av god kvalitet, men det finnes også mange andre produsenter som har spesialisert seg på dette.

Som en generell regel vil vi anbefale alle å sjekke de medfølgene pluggene grundig før kjøp av flere. Vi er nok flere som har gått i fella ved å tenke at grunnen til at en ikke får til den lyden man vil er at man tror man mangler en bestemt plugin.

Som regel er det dessverre ikke så enkelt. Man må lære å skru lyd også. Risikoen er at man blir lite produktiv, men heller blir distrahert av søkingen etter nye plugger.

MEN: Nye plugger kan også være veldig positivt, for man kan få inspirasjon og få ting til å løsne. Det er masse bra plugger i ulike kategorier. Tipset vårt er bare at man sjekker gjennom det man har først.

Plugins finnes for Windows og macOS. I tillegg finnes det plugger som passer nettbrett. Moderne plugger er alltid 64 bit.

FormatBeskrivelse
AAXAvid Audio eXtension, passer for Pro Tools
VST 2 og VST 3Forkortelse for Virtual Studio Technology.
Pluginstandard utviklet av Steinberg, og finnes i 3 ulike typer:
VST effekter, VST MIDI effekter og VST instruments (VSTi).
Audio Units (AU)Audio Units er integrert i macOS via CoreAudio. Man kan likevel bruke VST plugger på macOS. Det finnes både softwareinstrumenter og plugins for AU format.
AUv3Kan brukes på Apple iPad
ARAARA er en løsning som er utviklet av Celemony og Presonus, og fungerer som en slags bro som funker både for VST og AU.
CLAPPlugin basert på åpen kildekode utviklet av Bitwig oh U-he. CLAP ble lansert i 2022 For oversikt over programmer der CLAP kan brukes, se her.
LV2 / LADSPAPlugin for Linux. LV2 er arvtakeren til LADSPA