Musikkprogrammer

Musikkprogrammer finnes i mange ulike varianter. Det er ikke lett å kategorisere dem, fordi utviklingen går fort. Et program som i dag mangler visse muligheter, kan ha fått det i neste versjon. Vi kan likevel sette et skille mellom innspillingsprogrammer og redigeringsprogrammer. Vi har forsøkt å angi hvilket operativsystem (Win/Mac/Linux) programmet fungerer i slik at det skal være enklere for deg å finne det som er interessant for deg.

Det skal sies at denne artikkelen tar utgangspunkt i programvare som man installerer på datamaskinen sin. Det finnes også etterhvert programmer som er webbaserte. Vi har skrevet en artikkel om dette, så ta gjerne en titt på den, hvis du tror det er noe for deg.

Innspillingsprogrammer er laget for å la deg spille inn lyd (audio) og MIDI (styringsinformasjon til f.eks synther) eller begge deler, og gjerne på mange kanaler / spor samtidig eller et av gangen. Slike programmer kalles ofte for DAW´s på engelsk, som er en forkortelse for Digital Audio Workstation. Se oversikt over de mest brukte innspillingsprogrammene nederst i denne artikkelen.

Redigeringsprogrammer er laget for at du skal kunne behandle audioopptak som allerede er gjort.

De fleste innspilingsprogrammer har også gode muligheter for å redigere lydfiler, så det er ikke sikkert at du trenger et eget dedikert redigeringsprogram. Et poeng er kanskje at rene redigeringsprogrammer som f.eks. Steinberg Wavelab gjerne brukes til å gjøre masteringarbeid i. Les mer om redigering nedenfor.

Her er et utvalg programmer: Blant de mest brukte innspillingsprogrammene finner vi f.eks Steinberg Cubase (Win/macOS), Apple Logic Pro (macOS), Presonus Studio One (Win/macOS), Digital Performer fra Motu (macOS), Avid Protools LE m.fl. Dette er programmer som har «alt» og som lar deg gjøre en låt ferdig fra start til mål. Reaper er også et program man bør sjekke ut før man bestemmer seg (Win/macOS). Vi vil også anbefale en titt på Tracktion Waveform Free, som er en gratis DAW som har fått god omtale.

Dersom du bruker Linux kan det være vel verd se på programmer som Ardour og Rosegarden, eller en distro som er laget for multimediabruk som f.eks Ubuntu Studio.

Hvis du er på jakt etter gratis software-instrumenter (VSTi) som du kan bruke i låtskrivingen finnes det selvsagt masse å velge i, men vi anbefaler at du starter hos Spitfire Audio.

At det skjer utvikling på programmene er Reason fra Propellerheads Software (fra oktober 2019 heter selskapet ReasonStudios) et godt bevis på. Tidligere var Reason – som riktignok var et kjempebra program som inneholdt virtuelle synther, samplere og trommemaskiner – men uten mulighet for å gjøre lydopptak med mikrofon.

I Reason versjon 6 ble dette endret, og Reason ble regnet da som et fullverdig innspillingsprogram. Fra versjon 9.5 åpnet Propellerhead opp for muligheten til å bruke VST plugins, og dermed ha de samme mulighetene som f.eks. Logic og Cubase. Reason har forøvrig i likhet med flere andre programmer (f.eks. FL Studio) mulighet til å benytte en teknikk som kalles ReWire. Med ReWire kan man koble et program (f.eks Reason) til et annen program (f.eks Cubase) og bruke programmene synkronisert. Dette krever at man har et program som kan være «ReWire Slave» (Reason) og et annet som «ReWire Host» (Cubase).

Fra Reason 11 som kom i oktober 2019 har Propellerheads/ReasonStudios valgt å gå bort fra Rewire(!), og tilbyr i stedet Reasons enheter som plugins via VST3 standard. Løsningen kalles Reason Plugin Rack, og Reason er altså tilgjengelig via plugins, hvis du bruker et annet innspillingsprogram som f.eks Logic, Ableton eller Cubase.

FL Studio fra Image-Line (Win/macOS) også er et svært aktuelt musikkprogram som er mye brukt til å lage moderne klubbmusikk. Kjøper man seg i tillegg noen softsynther som f.eks. Nexus og Serum er man lydmessig oppdatert. Programmet har imidlertid kanskje et grensesnitt som kanskje er litt forvirrende for oss som er vant til mer «tradisjonelle programmer» som f.eks Cubase og Logic, men man kommer raskt i gang.

Dersom du bruker Mac har du kanskje allerede stiftet bekjentskap med programmet Garageband som leveres med macOS. Garageband er riktignok enkelt, men det er fullt mulig å spille inn komplette låter med det. Det er dessuten enkelt å jobbe videre i Logic Pro med låter som har startet sin tilværelse i Garageband. Det er også verd å merke seg at Garageband også finnes som app til iPhone og iPad, men det gjør også Logic Pro fra mai 2023. De ovennenvte programmene inneholder massevis av muligheter, men noen ganger kan det være greit med programmer som er mer rettet mot låtskriverprosessen enn innspilingsprosessen.


Lydredigering
Hvis du vil remixe eller redigere lyd har det kommet flere kraftige verktøy for dette. Et eksempel er Steinberg SpectraLayers (og iZotope RX). Her kan man f.eks. fjerne romklang, eller ulyder i orginalinnspillingen. I tillegg kan man splitte opp en ferdig miks til stems. Programmet gjør et forsøk (og kan lykkes godt!) med å separere lyder i kategoriene vokal, keyboard/piano, trommer, bass og annet. Hvor vellykket det blir avhenger av materialet man bruker. Steinberg leverer også Wavelab, som må sies å være en slags bransjestandard for mastering av musikk.

Andre typer musikkrelaterte programmer:

Jammer (Win): I dette programmet kan du legge inn din akkordrekkefølge og velge din musikkstil. Programmet er enklere enn Band-in-a-Box. Det gjør at det å teste en ny låtidé er fort gjort. Hvis du spiller gitar og gjerne vil ha et program for å skrive ned ideéne dine bør du ta en titt på GuitarPro.


Låttekster

Tekster kan være en utfordring og heldigvis finnes det help å få når skrivekrampa setter inn. Det finnes det flere gratis-sider på internett som tar for seg rim og synonymer (engelsk). Se f.eks Rhymezone

Masterwriter: Dette er et klassisk program som inneholder en mengde funksjoner for den som skriver tekster på engelsk inkl rimleksikon. Det medfølger en del trommelooper og man kan i tillegg spille inn lydspor direkte i programmet. (Windows/Mac)

Noatikl: Programmet er et komposisjonsverktøy for generativ musikk fra folka bak SSEYE Koan, et program som i sin tid ble digga av Brian Eno. Programmet har blitt en del av Wotja.


Notasjon

Finale: Dersom du tar noteskrivingen din på alvor kan det være fornuftig å skaffe seg et program som er laget spesielt for det formålet. Finale finnes i flere versoner, så du finner sikkert en som passer deg.

Dorico: Steinbergs notasjonsprogram

Sibelius: Konkurrent til Finale.

GuitarPro: Dersom du spiller gitar og trenger et program for å skrive tablatur og tekst er GuitarPro et greit og rimelig alternativ.


Andre alternativer

Etter at iPhone og iPad har gjort sin seiersgang har det dukket opp massevis av app’er som er interessante for musikere og det kommer nye stadig vekk. Det er derfor store muligheter for at du kan finne noe som passer deg, og som gjør at veien fra idé til ferdig resultat er kortere enn noen gang. App’er finnes i mange former og fasonger, enten man bruker iPhone eller en Androidvariant. Det kan være vel verd å undersøke mulighetene. Du kan jo for eksempel bruke en app for å ta vare på låtidéen, for deretter å fortsette når du har overført den til datamaskinen hjemme? Det finnes også innspillingsløsninger for f.eks iPad. Både Steinberg og Apple har flerspors innspillingsprogrammer til iPad. Logic Pro finnes fra 2023 til iPad.

Hvis du bruker iPad (eller iPhone) og trenger et notasjonsprogram, bør du sjekke forScore, eller se direkte i AppStore. Du kan bruke Apple Pencil med programmet og skrive noter inn direkte, noe som mange setter pris på.


De vanligste innspillingsprogrammene:

Vi har laget en liten oversikt over de innspillingsprogrammene vi tror(!) er mest brukt.

ProgramProdusentNettside
Logic ProApplehttps://www.apple.com/logic-pro/
Ableton LiveAbletonhttps://www.ableton.com
Cubase / NuendoSteinberghttps://www.steinberg.net
Pro ToolsAvidhttps://www.avid.com/pro-tools
Studio OnePresonushttps://www.presonus.com/
ReaperCockoshttps://www.reaper.fm
FL StudioImage-Linehttps://www.image-line.com
ReasonReason Studios (ex. Propellerhead)https://reasonstudios.com
Bitwig StudioBitwighttps://www.bitwig.com
GarageBandApplehttps://www.apple.com/mac/garageband/
MixcraftAcousticahttps://acoustica.com/products/mixcraft
RenoiseRenoisehttps://www.renoise.com
ZenbeatsRolandhttps://www.roland.com/ca/products/rc_zenbeats/
UADLunahttps://www.uaudio.com/luna.html