Hvis du har planer om å bruke softwaresynther o.l. bør du ta med innkjøp av et MIDI klaviatur i innkjøpsbudsjettet. Det vil gjøre jobben mye lettere.
Disse finnes i en rekke størrelser og i ulike prisnivåer. Dersom du regner med a du skal benytte det mobilt bør du kanskje ikke kjøpe de med flest tangenter, men skal det stå i ro er det ofte greit med et litt større keyboard. Mange keyboards har mulighet for å sende MIDI over USB, men også til å bruke tradisjonelle MIDI kabler. Det siste krever at du enten har et lydkort med MIDI innganger (og evt. utganger) eller at du kjøper en MIDI/USB interface.
Det er vanlig at slike keyboards har knotter og fadere som gir deg mulighet til å f.eks styre softwaresynther du har installert på datamaskinen din. Du kan f.eks velge å la en vripot styre filter cut-off eller resonans på synthen.
Antall tangenter
En sak man må ta stilling til er hvor mange tangenter man ønsker å ha tilgang til. Et vanlig piano har gjerne 88 tangenter, så hvis du er en pianist trenger du sannsynligvis et midi keyboard med vektet anslag og tilsvarende antall tangenter. Mange vil klare seg fint med færre og kanskje semi-vektede tangenter. Det er også andre grunner til å velge et MIDI keyboard med færre tangenter som f.eks. begrenset plass på skrivebordet, at man vil ha det med på tur eller at man uansett ikke spiller med begge hender samtidig. En fordel med større klaviatur dukker opp når man skal styre visse software-instrumenter som har blitt satt opp med såkalte key switcher. Et eksempel på dette er Toontrack EZ Bass. Der vil man kunne styre om strengen slås an med tommel (aka funk), med plekter eller fingre. Man kan f.eks. legge inn slides og hammer-ons og andre teknikker bassister bruker for å gjøre innspillingen realistisk.
Tilkoblinger
Mange vil ikke trenge keyboards med mer en USB tilkobling, men hvis du vil koble ditt nye keyboard til f.eks. en ekstern lydmodul eller annet utstyr basert på MIDI er det enkleste å kjøpe et MIDI keyboard som har en MIDI out kontakt. MIDI keyboards kan forsynes med strøm via USB kontakt, og krever vanligvis ikke ekstern strømforsyning.
Aftertouch
En funksjon du bør vurdere er muligheten for aftertouch. Mange softwaresynther har lydpatcher som inneholder muligheter for å påvirke lyden mens du holde tangenter nede. Ved å endre trykket du bruker mens tangenten er slått an vil dette kunne programmeres på ulikt vis.
Når dette er sagt vil det ikke nødvendigvis være noe særlig problem dersom man bruker et MIDI keyboard uten aftertouch heller, spesielt siden de fleste benytter et musikkprogram som f.eks. Cubase, Bitwig eller Logic. Da kan man enkelt redigere inn tilsvarende på de partiene av sporet som man vil ha dette.
MIDI keyboard er selvsagt ikke den eneste måten å interagere med software-instrumenter på. Vi trekker det fram fordi det kan brukes til alt av input. Når det er sagt, kan det hende at du likevel vil ha mer spesialisert utstyr.
Hvis du for eksempel vil ha bedre kontroll på blåseinstrumenter kan du bruke en breath-controller. Slike konverterer pust til MIDI informasjon. (En slik kontroller kan brukes til mye annet kreativt også, naturligvis).
Hvis du vil spille trommer uten å forstyrre andre i nærheten finnes det midi trommesett. Dersom trommene har en egen lydmodul kan du bruke den, men du kan også koble dem mot plugins som f.eks. Superior Drummer fra Toontrack.
Kontrollflater / Controllere
Det finnes også rene kontrollenheter som gir deg tilgang til å styre mange parametere i innspillingsprogrammet inkl. start og stopp, samt mixerens fadere o.l. Noen slike kontrollere har også motoriserte fadere som vil følge det som skjer i innspillingsprogrammet og via automasjon hele tiden justere seg til riktig posisjon. Slike enheter gjør det mye enklere å automatisere mixeren samtidig som du slipper å bruke mus i særlig grad.
Andre alternativ
Det finnes også andre alternativer. Hvis du f.eks har en iPad kan du benytte den som en kontrollflate mot innspillingsprogrammet ditt (avhengig av hvilket program du bruker).
Som «tilbehør» til Logic Pro finnes f.eks en app som heter Logic Remote. Til Cubase finnes det en app som heter Cubase iC. Disse lar deg bl.a. starte opptak, hoppe frem og tilbake i prosjektet etc. Det kan være kjekt å kunne starte opptaket selv hvis du spiller inn alene, og sitter med en gitar i fanget. På app-fronten skjer det selvsagt noe hele tiden, så gjør noen søk på nettet hvis det er noe du kunne tenkt deg.