Forberedelser for innspilling

Det er få ting som er mer irriterende og ødeleggende for kreativiteten enn at ting ikke fungerer slik man har tenkt. Vi har derfor satt opp en liten huskeliste som kan være kjekk å ha hvis du er fersk i «innspillingsgamet».

Vi som har holdt på en stund har nemlig rukket å gjøre alle mulige tabber, og da tenkte vi å hjelpe deg til å unngå å gjøre de samme som oss 🙂

  1. Før musikerne kommer i studio bør du gå over utstyret som skal brukes, og sjekke at alt av kabler og ledninger fungerer. Sjekk nivåer på hodetelefoner, og lydkort. Lytt etter ulyder – og gjør et testopptak.
  2. Sjekk innspillingsprogrammet og innstillingene det er satt opp til å bruke mht. sample rate og bit dybde. Stopp alle andre programmer på datamaskinen, og sørg for å slå av lyden på mobilen. Det kan også være lurt å minne de andre om å gjøre det samme.
  3. Når musikerne har kommet og gjort seg klare, så passer du på å gjøre ytterligere et testopptak som du sjekker at ble bra. Kontroller at opptaket ikke overstiger -12 dB.
  4. Sørg for at hodetelefonenene som benyttes er av lukket type. Åpne hodetelefoner er fine å mixe med, men hvis du bruker dem ved opptak med mikrofon vil lyden fra dem lekke inn i mikrofonen(e). Bruker derfor lukkede hodetelefoner ved f.eks vokalopptak.
  5. Hvis du mistenker at prosessorkraften begynner å bli presset av softsynther etc. kan du vurdere å benytte «freeze tracks», eller hva den type funksjon heter i den DAW´en du jobber i. Dette kan gjøre ganske mye for å frigjøre prosessorkraft.
  6. Gi alle spor som spilles inn meningsfulle navn, gjerne instrument, mikrofon, mikrofonplassering, musikernavn eller noe som gjør at du lett kan finne frem. Ofte finnes det mulighet for å legge inn notater i prosjektet, og det gjør det MYE lettere å finne frem, særlig hvis det tar litt tid fra innspilling til mix. Gruppér gjerne spor og benytt foldere/mapper slik at du holder oversikten.

Vi har tidligere skrevet noen tips for vokalinnspilling. Les artikkelen her.